Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Κάνοντας μιά βόλτα στην οδό Ι. Σταΐκου….κάποτε.


Η Maria Rixinger θυμάται….

 

Η οδός Ιωάννη Σταΐκου αρχίζει από την πλατεία Δημοκρατίας και καταλήγει στην οδό Θεοτοκοπούλου.

Καθαρά εμπορικός δρόμος η οδός Ι. Σταΐκου. Πολλοί έμποροι στέγαζαν τα μαγαζιά τους εκεί.

Κλείνοντας τα μάτια και περπατώντας νοητά την οδό Ι. Σταΐκου προσπαθώ να θυμηθώ τους επαγγελματίες και τα μαγαζιά τους αρκετά χρόνια πριν.

Αρχίζοντας από την Πλατεία Δημοκρατίας και στις αρχές της οδού Ι. Σταΐκου βρισκόταν το μικρό φωτογραφείο του Παντόπουλου.

Παλιότερα, δίπλα από αυτό, στον αριθμό 7, υπήρχε η οικία της οικογένειας Στάικου. Ακατοίκητο από το 1932, στη διάρκεια της Κατοχής  επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και έγινε Λέσχη Αξιωματικών. Μετά την Απελευθέρωση λεηλατήθηκε και στις αρχές τις δεκαετίας του ’50 χαρακτηρίστηκε ετοιμόρροπο και κατεδαφίστηκε. Στη θέση του οικοδομήθηκε η Στοά Μακρή. 

Οικία Στάικου

Πιο πάνω στην γωνία της οδού Κύπρου και Ι. Σταΐκου ήταν το κατάστημα των αδελφών Τσαρούχη με είδη ρουχισμού και δίπλα το κατάστημα του Δασκαλάκη που πουλούσε όσπρια και σιτάρια. 

Αφοι Τσαρούχη. Ι. Σταΐκου και Κύπρου


Αμέσως  μετά ο Δεληκωστόπουλος  με υφάσματα, το παντοπωλείο του Σκορδόπουλου, το καφενείο του Λέρη και το σιδηροπωλείο του Παγώνη.

Δίπλα,  προς την Αντωνοπούλου, ήταν  ο κυρ- Σπύρος  ο Γρίβας που στο μαγαζάκι του τρόχιζε μαχαίρια, ψαλίδια…

Καφενείο Λέρη-Σιδηροπωλείο Παγώνη

Στην γωνία της οδού Αντωνοπούλου και Ι. Σταΐκου οι αδελφοί Ντόκα είχαν το μαγαζί τους. «Εφαπλώματα-Στρώματα Αφοι Ντόκα», έγραφε η πινακίδα τους.  Δίπλα στεγαζόταν το μαγαζί του Τσάμη με απορρυπαντικά και πιο κάτω του Νταλιάνη με μεταλλικές καρέκλες. 

Εφαπλώματα-Στρώματα Αφοι Ντόκα
Ι. Σταΐκου και Αντωνοπούλου


Σειρά είχε το λαναριστήριο μαλλιών του Στραβοδήμου, το τσαγκάρικο του Ραυτόπουλου και αμέσως μετά ο κυρ-Λάζαρος που πουλούσε ζωοτροφές. Πιο κάτω ήταν το κατάστημα του Αγγελόπουλου με ρούχα, ένα κουρείο, ο Καραπάνος  με το γραφείο κηδειών και το μπακάλικο του Σαραντόπουλου.

Μπακάλικο Δ. Χονδρογιάννη
Ι. Σταΐκου και Κακαβιά
 
Συνεχίζοντας βρίσκαμε το καφενείο του Φαφούτη, δίπλα ένα πρακτορείο μεταφορών  που εξυπηρετούσε τα γύρω χωριά, την βιοτεχνία πλεκτών Φρούντζουλα, το κατάστημα νεωτερισμών του Σταθοκωστόπουλου, το επιπλάδικο του Σαλάπα, το τσαγκάρικο του Φαφλιώρα και τέλος στη γωνία με την οδό Κακαβιά το μπακάλικο του Διονύση Χονδρογιάννη. 


Από την απέναντι πλευρά, στη γωνία με την οδό Κακαβιά στεγαζόταν το παντοπωλείο του Καρασούλου, μετά το παντοπωλείο του Γκώνα, το μαγαζάκι του Κονίδα με απορρυπαντικά και δίπλα το μαγαζί του Στούμπου με εγχώρια προϊόντα. 

Ι. Σταΐκου και Κακαβιά

Εγχώρια Προϊόντα
Χρ. Στούμπος


Στη συνέχεια ήταν τα γραφεία της εφημερίδας «Δυτική Στερεά» του Γρηγόρη Σταυρόπουλου, το παντοπωλείο Υφαντή και το τσαγκάρικο του Καμμένου. 

Εφημερίδα "ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ"

Λίγο πιο κάτω βρίσκαμε το κατάστημα του Υφαντή με ρούχα, το καφενείο του Κονίδα και στο υπόγειο είχε το καρεκλάδικό του ο Γαλιάς. Στο διπλανό υπόγειο ήταν το μανάβικο του Καψάλη. Ακολουθούσαν,  στον αριθμό 44, τα δύο παντοπωλεία των Σωχωριταίων. Παλιότερα εκεί στεγαζόταν το χάνι των Σωχωριταίων.[1]

Παντοπωλείο Σωχωρίτη


 Μετά βρισκόταν το παντοπωλείο του Λωρίδα και το μανάβικο του Τσιρώνη, πιο κάτω είχε το μαγαζί του ο Ασημακόπουλος με πιατικά και ο Σμυρλής-Λιακατάς με είδη λαϊκής τέχνης. Συνεχίζοντας βρίσκαμε τον φούρνο του Ζώτου – Μπεράτη, το παντοπωλείο των αδελφών Αλπά και τέλος το κρεοπωλείο του Νούλα.

Στην διασταύρωση της οδού με την οδό Γρίβα ήταν το περίπτερο του Αριστείδη Βούλγαρη. 

Περίπτερο Αρ. Βούλγαρη
Αρχείο Βασίλη Κωστόπουλου

Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, από τον φούρνο στην γωνία του μπάρμπα-Γιάννη, που βρισκόταν αμέσως μετά την διασταύρωση, απλωνόταν σ’ όλη την περιοχή. Δίπλα του ήταν το φανοποιείο του Κεφάλα και στο υπόγειο το μαγειρείο του Τσακίρη.

Στην γωνία της οδού με την οδό Κύπρου βρισκόταν το ζαχαροπλαστείο του Ζυγούρη.

Ζαχαροπλαστείο Ζυγούρη

Προχωρώντας προς την πλατεία Δημοκρατίας συναντούσαμε τα υποδηματοποιεία του Μιχαλόπουλου, του Γιαννοκώστα, του Προύντζου και του Μπίκα, το εμπορικό του Κωστίκογλου, το μαγαζί του Βαγγέλη Κατσιμπίνη με υλικά μοδιστών, το φαρμακείο του Πύρρου και το κατάστημα γυναικείων ειδών των αδελφών Γούναρη. 

Εμπορικό Κωστίκογλου
Αρχείο Σωκράτη Κωστίκογλου

Υλικά Μοδιστών Ευάγγελου Κατσιμπίνη
Αρχείο Πέτρου Κατσιμπίνη

Αφοι Γούναρη
Αρχείο Φιλίας Μπαρδάκη

Και τέλος στην γωνία με την πλατεία Δημοκρατίας υπήρχε το Ξενοδοχείο «Εμπορικόν». 

Ξενοδοχείο "ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ"

 Σίγουρα ξεχνάω μερικά μαγαζιά.... αλλά είναι πολλά τα χρόνια που έχουν περάσει. Ίσως με την βοήθεια μερικών από εσάς θυμηθούμε και τα υπόλοιπα.

Maria Rixinger

-------------------------------------------------------------------------- 

Ευχαριστώ την Maria Rixinger για τον υπέροχο αυτόν περίπατο.

Ευχαριστώ επίσης τον κ. Γεώργιο Στρατούλη και τον κ. Θαν. Αγγελόπουλο για τις περαιτέρω πληροφορίες.

-------------------------------------------------------------------------

[1] Τα χάνια Αγρινίου - Διαβάστε για τα Χάνια του Αγρινίου ΕΔΩ




Για την αναπαραγωγή της ανάρτησης είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η αναφορά της πηγής. Share

4 σχόλια:

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com