Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Χάρτης του 1914



Χάρτης της περιοχής μας του Αυστροουγγρικού στρατού, ενημερωμένος μέχρι το 1914. 
Μας τον έστειλε στην σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/groups/agriniomemories/) ο κ. Αλέξης Κατεφίδης.
 Τον ευχαριστώ θερμά.




Γράφει λοιπόν ο κ. Κατεφίδης:
«Παρατηρούμε εκτός των άλλων και την αποτύπωση της σιδηροδρομικής γραμμής με κλάδο στον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων, όπου χρησίμευε ως σταθμός μεταφόρτωσης ξυλείας , μέσω Κρυονερίου για τη Πάτρα (χρησίμευε στη κατασκευή ξυλοκιβωτίων για την εξαγωγή της σταφίδας), που έρχονταν πλωτά κατά μήκος του Αχελώου από τα δάση των Αγράφων και της Νότιας Πίνδου. Με το εμπόριο στη περιοχή αυτή ξεκίνησαν και οι "Παπαστραταίοι".

Σημαντικός λοιπόν ο χάρτης δημιούργημα της 3ης Στρατιωτικής Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Αυστροουγγρικής μοναρχίας για τη περιοχής μας με κλίμακα 1: 200.000 δηλ. 1 cm περ. = 2 km. Εργαλείο για ειδικούς, ερευνητές και όχι μόνο.

Αρχίζοντας από τα τοπωνύμια εκείνης της εποχής (αρκετά "οθωμανικά" απομεινάρια π.χ. στη περιοχή της Μακρυνείας Αlibej, Hassanaga, όπως και "αλβανικής"- "σλάβικης" προέλευσης στον ευρύτερο χώρο, Mataranga, Kriekuki, Prevenza κ.α., Zelihovo, Gurica, Mokista κ.α.).
Συνεχίζοντας με τις λίμνες η μεν Αγρινίου (Βραχωρίου) νυν Τριχωνίδα , η δε Αγγελοκάστρου, νυν Λυσιμαχία.
Τον ποταμό Αχελώο, όπου βλέπουμε στον μέσο και άνω ρου αναγράφεται Ασπροπόταμος.
Τους δρόμους (αποτυπώνονται με έντονη συνεχόμενη γραμμή), τους καρόδρομους ( με γραμμή "συμμετρίας") και τα μονοπάτια ( με διακεκομμένη γραμμή).
Εκκλησίες ( χαρακτηριστικά η Αγία Σωτήρα και η Αγία Παρασκευή στο Αγρίνιο), μοναστήρια π.χ. η μονή του Αγίου Ιωάννη στον Βατόκαμπο, απέναντι από το σημερινό χωρίον Καστράκι.
Νερόμυλοι , ονομασία Ταμπακόμυλος και Sikaminios.
 Και φυσικά πλείστα τοπογραφικά στοιχεία.

Να θυμίσω ότι ο χάρτης είναι δημοσιευμένος. Aς αποτελέσει λοιπόν αντικείμενο μελέτης και γνώσης και για τους νεώτερους, τα παιδιά μας».


Μπορείτε να δείτε τον χάρτη σε μεγάλη ανάλυση ΕΔΩ: http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/39-39.jpg


Share
Divider Graphics
~Αγρίνιο...Γλυκές Μνήμες~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com