Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Το ξεχασμένο «γεφύρι της καλογριάς»





Ότι απέμεινε απ’ το Βραχώρι, καταδικασμένο στη λήθη της προόδου και της αναπτυξιακής μανίας, που δεν το ισοπέδωσε, προφανώς επειδή αγνοεί την ύπαρξή του.
Οι θρύλοι, οι παραδόσεις, οι αφηγήσεις και η ιστορία δεν διέσωσαν το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι που απ’ τα χρόνια της τουρκοκρατίας ακόμη στέκεται όρθιο, κρυμμένο καλά μέσα σε βάτα και καλάμια, εκατό μόλις μέτρα απ’ την περιμετρική, στο ύψος της σήραγγας. Και δεν υπάρχει κανείς που να έχει ακούσει κάτι γι’ αυτό, παρά μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που θυμούνται τις αφηγήσεις από τα παιδικά τους χρόνια.
Το agrinioreport.com, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση ενός τέτοιου ανθρώπου, έστω και με δυσκολία κατάφερε να εντοπίσει το γεφύρι, κατεβαίνοντας στο «ρέμα της καλογριάς». Εκεί ανακαλύψαμε έναν πραγματικό θησαυρό…


Το γεφύρι διεσώθη απ’ την καταστροφική «αναπτυξιακή» μανία που επεκράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες, ακριβώς επειδή η ίδια η φύση φρόντισε να το προφυλάξει. Και είναι σήμερα ένα απ’ τα ελάχιστα απομεινάρια της περιόδου εκείνης. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ακόμη κι εκείνοι που τα σπίτια τους είναι σχεδόν δίπλα απ’ το ρέμα και που μπορεί να μεγάλωσαν τη γειτονιά, αγνοούν την ύπαρξή του. Γεγονός που σημαίνει ότι το ρέμα αυτό δεν καθαρίστηκε ποτέ…!!!



Αν δεν είναι έτσι και οι αρχές γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του πανέμορφου πέτρινου γεφυριού, …θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί αυτή η εγκατάλειψη, πως εννοούν τον πολιτισμό και την ανάδειξη της πόλης, γιατί εξαφάνισαν ένα τέτοιο διαμάντι, το οποίο μάλιστα βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς για το Αγρίνιο.
Όπως και να’ χει, …ποτέ δεν είναι αργά! Το γεφύρι υπάρχει και ο χώρος προσφέρεται για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν το σημείο ως ένα απ’ τα πιο όμορφα της πόλης. Και δεν μιλάμε για κάποια πολυδάπανη «ανάπλαση», μέσω των χρυσοφόρων προγραμμάτων. Για έναν καλό καθαρισμό του ρέματος μιλάμε, για μια ήπια διαμόρφωση του χώρου, με δυο παγκάκια, μια μικρή παιδική χαρά ενδεχομένως, ένα κιόσκι και τον αναγκαίο καλλωπισμό.


Είναι κρίμα, να έχουμε τέτοιες δυνατότητες και να μένουν ανεκμετάλλευτες. Θυμίζουμε ότι μια δεκαετία πριν, σε τυχαίο καθαρισμό ρέματος στην περιοχή του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου και στα Δυο Ρέματα, είχαν αποκαλυφθεί δυο γεφυράκια και μια πέτρινη βρύση. Έκτοτε, η τύχη τους αγνοείται…

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com