Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Γραμματόσημα του Ε.Λ.Α.Σ. και της Ε.Α.

Σεπτέμβριος του '44. 
Το Αγρίνιο έχει ήδη απελευθερωθεί και το Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, αποτελούμενο από τον πρόεδρο Θανάση Κακογιάννη και τα μέλη Κ. Καραμανίδη, Ι. Ροντήρη, Κ. Καραπαπά, Χρ. Καπελάκη, Κ. Καζαντζή και Ν. Πολυμερίδη, αποφασίζει την επισήμανση γραμματοσήμων που είχαν εκδοθεί από  το κράτος και κυκλοφορούσαν ήδη από το Δημόσιο Ταμείο. 
Αρχικά οι σειρές αυτές πωλούνταν τοις μετρητοίς ( σειρά αξίας 5 εκατομμυρίων και σειρά αξίας 10 εκατομμυρίων), αλλά επειδή οι συναλλαγές εκείνη την περίοδο γίνονταν με ανταλλαγές σε είδος, αποφασίστηκε να διατεθούν γραμματόσημα αξίας 25 εκατομμυρίων αντί 75 δράμια καλαμπόκι. Αργότερα άλλη ειδοποίηση ανέφερε "50 δράμια καλαμπόκι για τα γραμματόσημα του Ε.Λ.Α.Σ. και 15 δράμια καλαμπόκι για τα γραμματόσημα της Ε.Α".
Να επισημάνουμε ότι στο πίσω μέρος τους σφραγίστηκαν, προς αποφυγή πλαστογραφίας, με την μεταλλική σφραγίδα του Δήμου Αγρινίου, αφού πρώτα έξυσαν και αφαίρεσαν την λέξη "Βασίλειον". Έτσι η σφραγίδα έγραφε "...της Ελλάδος Δήμος Αγρινίου".
Το παρακάτω άρθρο είναι του Τάκη Μπούρα στο περιοδικό ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ της εποχής εκείνης.
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Γιώργο Στρατούλη 
για την παραχώρηση του άρθρου 
και των γραμματοσήμων.

  


Share
Divider Graphics
~Αγρίνιο...Γλυκές Μνήμες~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com