Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Άγιος Δημήτριος ΑγρινίουΗ εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι ο πρώτος ενοριακός ναός στο Βραχώρι.
Από το 1664, όταν κάποιος έμπαινε στην πόλη, από την νότια πύλη, στα δεξιά του συναντούσε τον πετρόκτιστο Ναό των Ρωμιών, τον Άγιο Δημήτριο.Δίπλα από το Ναό, μπορούσε κάποιος να ξαποστάσει στον ίσκιο του θεόρατου πλάτανου που βρισκόταν μεταξύ του Αγίου Δημητρίου και του κοιμητηρίου των Ρωμιών. 
Από το χτίσιμο του νέου Ναού

Κάτω από τις ρίζες του πλάτανου κυλούσε γάργαρο νερό που κατέληγε σε φημισμένο πηγάδι. Στις ρίζες του όμως  χύθηκε άφθονο αίμα μαρτύρων και ηρώων, γιατί ήταν τόπος εκτέλεσης.


Από το χτίσιμο του νέου Ναού
Αρχείο Μέλπως Ιωσηφίδου

Κατά την επανάσταση του Αλέξη Ορλόφ, το 1770,  οι Τούρκοι εκτέλεσαν εκεί τον Αντώνη Παπαντώνη από τον Μαχαλά (Φυτείες), τον Γεώργιο Φαταούλα και τον Αναστάση Παπασταμάτη (Φυτείες), τον Πάνο Μαυρομάτη και τον Γεωργάκη Μαυρομάτη,  προύχοντες της Κατούνας.

Από το χτίσιμο του νέου Ναού

Το 1786 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό και τρεις Πελοποννήσιοι έμποροι, οι νεομάρτυρες Θεόδωρος, Λάμπρος και Άγνωστος.

Ο παλιός ναός με κάποιες αλλαγές και προσθήκες έφτασε μέχρι το 1952. Εκείνη τη χρονιά θεμελιώθηκε και ο νέος Ναός, που εγκαινιάστηκε το 1973.

Από το χτίσιμο του νέου Ναού

 Ο Ναός γιορτάζει τον Άγιό του κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου.
Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου είναι ο Ναός της Ευαγγελιστρίας που βρίσκεται στην οδό Παπαϊωάννου.
~~~~~~~~~~~~~~~

Δίπλα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, υπάρχει ένας ναΐσκος, ένα μικρό παρεκκλήσι. Σε εκείνο το σημείο βρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου Νεομάρτυρα Ιωάννη του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος.


Ο Άγιος Ιωάννης εκ Κονίτσης μαρτύρησε το 1814 και τα Ιερά λειψανά του βρέθηκαν το 1974. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε τον βίο του Νεομάρτυρα.
Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος

Share
Divider Graphics
~Αγρίνιο...Γλυκές Μνήμες~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com