Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Το Αγρίνιο του 1884...

...με την ματιά του Δημήτριου Βικέλα


Από Νικοπόλεως εις Ολυμπίαν
του Δημητρίου Βικέλα
Ο  Δημήτριος Βικέλας**, ο Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος, το 1884,  κατά την διάρκεια της περιοδείας του στις Δυτικές επαρχίες της Ελλάδας, πέρασε και από το Αγρίνιο.
Οι εντυπώσεις του για την πόλη μας, είναι καταγεγραμμένες σε επιστολές που έστειλε στον Γάλλο φίλο του,  μαρκήσιο de Quex de Saint Hilaire.
Στα τεύχη 511, 512, 513 και 514 του περιοδικού "Εστία*", βρίσκουμε δημοσιευμένες αυτές τις επιστολές, με αναφορά στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αμφιλοχία και σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

Από Νικοπόλεως εις Ολυμπίαν (511)
Από Νικοπόλεως εις Ολυμπίαν (512)
Από Νικοπόλεως εις Ολυμπίαν (513)
Από Νικοπόλεως εις Ολυμπίαν (514)*Εστία


Η «Εστία» η μυθική προστάτις της οικογενειακής φωτιάς και της σπιτικής ευτυχίας, εκδίδονταν στην Αθήνα σε 3000 τεύχη κάθε Κυριακή από το 1876 και για είκοσι χρόνια περίπου. Συνεργάστηκαν συγγραφείς όπως οι: Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Άγγελος Βλάχος, Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, Νικόλαος Πολίτης, Γεώργιος Δροσίνης (που επί χρόνια διετέλεσε διευθυντής της) και με τον καιρό έκανε άνοιγμα προς τους νέους λογοτέχνες της εποχής: Παλαμά, Καρκαβίτσα, Ξενόπουλο κα. 
Αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880 και προώθησε ιδιαίτερα το νεοελληνικό διήγημα, προκηρύσσοντας μάλιστα και σχετικό διαγωνισμό. Εδώ πρωτοδημοσιεύτηκαν ο Λουκής Λαράς του Δημήτριου Βικέλα και διηγήματα του Γεωργίου Βιζυηνού και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 
Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν η μείωση των συνδρομητών, ακριβώς λόγω αυτού του ανοίγματος προς τους νέους, και η στροφή προς τον δημοτικισμό, παράλληλα με την ελάττωση των συμβατικών οικογενειακών αναγνωσμάτων, ανάγκασε τον τότε διευθυντή της Γ. Δροσίνη να την μετατρέψει το 1894 στην ημερήσια απογευματινή εφημερίδα Εστία που κυκλοφορεί αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. 
Το περιοδικό συνέχισε να υπάρχει για ένα ακόμα εξάμηνο υπό την διεύθυνση του Γρ. Ξενόπουλου. 


**Βικέλας Δημήτριος 

  Διαβάστε την βιογραφία του εδώ.

2 σχόλια:

 1. Πόσα τέτοια πολύτιμα στοιχεία βρίσκονται ξεχασμένα στο παλιό σεντούκι του χρόνου,
  "ψάχνοντας" πάντα τον άνθρωπο που θα τα φέρει στο φως.
  Και εσύ Γίτσα το πράττεις και σου αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γίτσα, μας λείπεις και σε επεθυμήσαμε.
  Εγκάρδιους χαιρετισμούς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com