Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Μιά περίπτωση Τσέσμαν...


...στο Αγρίνιο.

Για την δολοφονία των καπνεμπόρων Κατσιμπίνη και Κουζέλη, το 1924 έχουμε αναφερθεί εδώ.
Ένοχοι για την δολοφονία των καπνεμπόρων κρίθηκαν οι Δημήτριος Κόκκιος και Ευάγγελος Ζέμας.
Ο Κόκκιος καταδικάσθηκε σε θάνατο, ο δε Ζέμας σε ισόβια δεσμά.
Ως "περίπτωση Τσέσμαν" στην Ελλάδα παρομοιάζει ο Ε. Θωμόπουλος την αναβολή τρεις φορές της εκτελέσεως της θανατικής ποινής του Κόκκιου,  και το 1958 γράφει στο περιοδικό  "Θησαυρός", το παρακάτω άρθρο:

Πατήστε πάνω για μεγέθυνση


Ευχαριστώ θερμά τον Σύλλογο Χρυσοβεργίου 
για την παραχώρηση.

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Το "2455" , το νούμερο της πτέρυγας  μελλοθανάτων στη φυλακή San Quentin της Καλιφόρνια, έγινε γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα, όταν εκτελέστηκε εκεί το 1960, στο θάλαμο αερίων, ο Caryl Chessman. Ο Chessman δεν ήταν βέβαια κανένα "αγγελούδι".  Σχεδόν από την εφηβεία του μπαινόβγαινε στις αμερικάνικες φυλακές για κλοπές κυρίως. Το 1948 όμως συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο μετά από κατηγορίες που η αμερικανική δικαιοσύνη δεν μπόρεσε ποτέ να στηρίξει. Ο Chessman μέσα από την πτέρυγα "2455" και ενώ περιμένει την εκτέλεσή του, θα ξεκινήσει να γράφει για το σύστημα σωφρονισμού της Αμερικής καθώς και για τον υπόκοσμο. Τα βιβλία του  σύντομα θα γίνουν best sellers. Με τα χρήματα από τις πωλήσεις μπόρεσε να προσλάβει νομικούς  συνεργάτες  και να προσβάλει με εφέσεις γνωστές ως: " Caryl Chessman εναντίον Πολιτείας" την  καταδικαστική απόφαση και να ματαιώσει την εκτέλεσή του 8 φορές, ξεσηκώνοντας παράλληλα υπέρ του την παγκόσμια κοινή γνώμη.  Τελικά εκτελέστηκε το 1960. Η ζωή του Chessman και η εμπειρία του στο "κελί 2455" (όπως είναι και ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του)  μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 50.

Share


Divider Graphics
~Αγρίνιο...Γλυκές Μνήμες~

1 σχόλιο:

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com