Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Η δολοφονία του Μήτσου Βλάχου


Αρχές του 1962...

 
...και στις καπναποθήκες των καπνοπαραγωγών Τριχωνίδας, Βάλτου  και Ξηρομέρου η παραγωγή των καπνών της σοδειάς του 1961 παραμένει αδιάθετη.

Η Κυβέρνηση Καραμανλή μετά από πίεση και διαμαρτυρίες των καπνοπαραγωγών, αναγκάζεται να δώσει εντολή προς τους καπνοβιομηχάνους να αγοράσουν τα καπνά της σοδειάς του 1961 από την 1η Απριλίου του 1962, κατά ποσοστό 20% μηνιαία, ώστε μέχρι στις 31 Αυγούστου του 1962 να έχει πουληθεί μέχρι και το τελευταίο κιλό σοδειάς 1962, και χρηματοδοτεί γι' αυτό τους καπνοβιομηχάνους.


Παρ’ ότι όμως χρηματοδοτήθηκαν από την Κυβέρνηση, οι καπνοβιομήχανοι δεν προχώρησαν στην αγορά των καπνών. 
Και η Κυβέρνηση από την μεριά της δεν ασκούσε καμμία πίεση στους μεγιστάνες της καπνοβιομηχανίας.

Έτσι 7500 τόνοι καπνού της σοδειάς του 1961, πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές και 1400 τόνοι παρέμεναν αδιάθετοι.

Οι καπνοπαραγωγοί έβλεπαν τα καπνά τους, που ήταν ποτισμένα με ιδρώτα και αίμα, να σαπίζουν στις αποθήκες τους. Έβλεπαν την συμπαιγνία κυβέρνησης και καπνοβιομηχάνων και ήξεραν ότι θα αναγκάζονταν στο τέλος να πουλήσουν το κόπο τους σε εξευτελιστική τιμή.

Την προηγούμενη χρονιά είχαν πουλήσει τα καπνά τους από 15 έως 40 δρχ το κιλό.

Με αυτές τις τιμές οι καπνοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να πληρώσουν ούτε καν τα χρέη τους προς την Αγροτική Τράπεζα και εύλογα ζητούσαν για την νέα σοδειά αύξηση στην τιμή πώλησης κατά 40-50%. Για να μπορέσουν έτσι να πληρώσουν τα χρέη προς την Τράπεζα και να αντιμετωπίσουν και τις βιοτικές ανάγκες τους.

Οι καπνοβιομήχανοι όχι μόνο δεν προσέφεραν τιμές ανώτερες από την προηγούμενη χρονιά, αλλά δεν έδιναν ούτε καν την αύξηση 10% που είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση, αφού είχε βάλει νέο φόρο 50 έως 70 λεπτά στο πακέτο.

Η εύλογη αγανάκτιση των καπνοπαραγωγών τους οδηγεί σε κινητοποιήσεις, οι οποίες κορυφώνονται στα μέσα Ιουλίου του 1962.

Στις 8 Σεπτεμβρίου οι καπνοπαραγωγοί Βάλτου και Ξηρομέρου κατέβηκαν σε προειδοποιητική διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Πάνω από 4000 άνθρωποι κινήθηκαν από τα χωριά τους και τα ξημερώματα κατέλαβαν την δημόσια οδό Αμφιλοχίας-Αγρινίου.

Συγκεκριμένα στο χωριό Στάνου συγκεντρώθηκαν γύρω στους 3000 παραγωγούς και στο χωριό Σφήνα γύρω στους πεντακόσιους.

Άντρες, γυναίκες, νέοι και γέροι ακόμα και μικρά παιδιά απάντησαν στους Κυβερνητικούς εκπροσώπους και στην Χωροφυλακή, ότι δεν θα διαλυθούν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και ότι είναι αποφασισμένοι να πέσουν όλοι για τον δίκαιο αγώνα τους.

Και τότε οι Χωροφύλακες, παρουσία του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Ιωάν. Μήλλιου, του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου Δημόπουλου, του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου Αθαν, Πέταλα και του βουλευτή της Δεξιάς Νικ. Φαρμάκη, πυροβόλησαν αδίστακτα εναντίον τους.Και το αίμα των άτυχων παραγωγών χύθηκε και έβαψε τον δρόμο Αγρινίου-Αμφιλοχίας.

Ο μικρός Ευστάθιος Μπίλιας, μόλις 10 χρονών, από το χωριό Μαχαλά τραυματίζεται. Και ο Δημήτρης Βλάχος, 24 χρονών, καπνοπαραγωγός από την Λεπενού τραυματίζεται θανάσιμα στην γέφυρα της Σφήνας και μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ο επίλογος αυτής της αιματηρής τραγωδίας, ήταν η Δίκη των 18 καπνοπαραγωγών, που συνελήφθησαν την μέρα των γεγονότων, σαν πρωταίτιοι της "στάσεως"(μία επόμενη ανάρτηση).

Πηγή: Το βιβλίο του Γρηγόρη Μπακόλα "Η Δίκη των Καπνοπαραγωγών Ξηρομέρου - Βάλτου στο Αγρίνιο το 1962"
Τι έγραφε ο Τύπος για την τραγωδία.

===========================
===========================6 σχόλια:

 1. Αφιερωμένη η σημερινή ανάρτηση στον 53χρονο Δημήτρη Κοτσαρίδη, πατέρα δύο παιδιών και άνεργο.
  Σήμερα κατέβηκε στο Σύνταγμα για να προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να κρατήσει ζωντανό το μέλλον των δυό του παιδιών.
  Και αυτοί που εννοείται ότι είναι ταγμένοι να προστατεύουν το μέλλον όλων μας, έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του.
  Πάντα η ιστορία επαναλαμβάνεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 50 χρόνια μετά τα ίδια και χειρότερα!
  Ο εχθρός είναι διαχρονικά ο λαός,τότε η χωροφυλακή και οι παρακρατικοί σήμερα η αστυνομία και οι παρακρατικοί.Τότε οι Καπνοβιομήχανοι,
  σήμερα οι Τραπεζίτες.Δεν αλλάζει τίποτα σ' αυτή τη χώρα,μονάχα τα ονόματα των νεκρών της!
  Και τα γομάρια στη Βουλή "κονταροχτυπιόντουσαν".
  Τι μπορείς να πεις στη γυναίκα και τα παιδιά αυτού του ανθρώπου,που στη θέση του θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε άλλος από μας.
  Ντροπή,ντροπή,ντροπή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα.
  Ένα ακόμα μικρό διαμάντι της ιστορίας του εργατικού κινήματος. Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ποτισμένη απ' τον ιδρώτα και το αίμα εργατών και αγροτών. Επίκαιρη όπως πάντα Γίτσα με τις αναρτήσεις σου. Πόσο δίκιο έχει ο Δημήτρης απ' το "ζείδωρον" σ' αυτά που γράφει...
  Να είστε καλά και οι δυο.
  Καλή δύναμη!

  (Εννοείται πως κάποια στιγμή θα αναδημοσιεύσω!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Της γης οι κολασμένοι" έγιναν γόνιμος καρπός στο δέντρο της κοινωνικής απελευθέρωσης. Γι' αυτό ζουν και θα ζουν στις καρδιές μας μέχρι να κάνει ξαστεριά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλοι μου, "Ζείδωρον", "Οικοδόμε", "Ιχνηλάτη",
  Το παρελθόν έχει πολλά κοινά με το παρόν και θα έχει και με το μέλλον...δυστυχώς.
  Μόνο τόποι, ονόματα, χρονολογίες αλλάζουν.
  Αλλά πάντα οι δύο αντίπαλες πλευρές είναι οι ίδιες.
  Ειλικρινά συνταράχτηκα με τον χαμό του συνανθρώπου μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. η δολοφονία έγινε κοντά στην αμφιλοχία σχετικά(τον τόπο καταγωγής μου) όπου σήμερα ούτε γνώση ούτε ανάμνηση του γεγονότος στον πλατύ κόσμο δεν υπάρχει και δεν τιμάται όπως θα έπρεπε..ο δε "τεχνοκράτης" πασοκ δήμαρχος θέλει να καταργήσει ως και τον εορτασμό της μάχης του ελας ως πολύ "κομματική" και να την κάνει απλή αναφορά(σαν τρισάγιο..) ντροπή, την ιστορία την μάθαμε όπως είναι, δεν θέλουμε άλλους ρεπούσηδες..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com