Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορική Δικαίωση;


11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1944
Μεγάλη Τρίτη

Ήταν 6:00 το πρωί. 
Κοντά στους Αγίους Αποστόλους, στο Ζαπάντι, έξι συμπολίτες μας μετέφεραν με κάρο τρόφιμα για τους κατοίκους του Ελαιόφυτου.
Γερμανοί τους σταμάτησαν, τους κατέβασαν απ’ τα ιππήλατα οχήματα που οδηγούσαν και χωρίς να τους ζητήσουν εξηγήσεις, χωρίς να τους ζητήσουν να απολογηθούν, χωρίς να τους ρωτήσουν έστω ποιοι ήταν και πού πήγαιναν, τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ, εκεί, έξω από την εκκλησία.

Από το http://eteriafotografizontas.blogspot.com/

14 Απριλίου 2009
Μεγάλη Τρίτη και στην Αγρινιώτικη εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, σε άρθρο του Φώτη Μπερίκου  διαβάζουμε:

Απόφαση του Εφετείου Πατρών δικαιώνει συγγενείς εκτελεσθέντων απ’ τις κατοχικές δυνάμεις και καταδικάζει το Γερμανικό Δημόσιο σε αποζημιώσεις.

Από την εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"

"…όπως μας πληροφορεί ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Γρ. Διονυσάτος, ο οποίος και είχε αναλάβει την υπόθεση, η Γερμανία δεν άσκησε κανένα ένδικο μέσο (αναίρεση, ανακοπή ερημοδικίας) και ως εκ τούτου η απόφαση ισχύει και μένει να εκτελεσθεί.
Προς αυτό, καλείται το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να πράξει τα δέοντα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν τόσο απ’ τις διεθνείς συνθήκες, όσο κυρίως απ’ το ιερό του καθήκον έναντι των θυμάτων και της ιστορίας…»

Από την εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"


Και το άρθρο καταλήγει:
" Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αποτελούν οι εκτελέσεις απ’ τους Γερμανούς κατακτητές, είναι απαράγραπτα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Και η απόφαση του Εφετείου Πατρών, αποτελεί πλέον δεδικασμένο. Με βάση αυτή την εν ισχύ απόφαση που δεν μπορεί πλέον να αλλάξει, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναληφθεί μία σοβαρή και συλλογική πρωτοβουλία απ’ τους φορείς του νομού μας για την καταβολή αποζημιώσεων: Για τους 120 και τους 3 απαγχωνισθέντες, για τους 59  των Καλυβίων, για τα χωριά του Ξηρομέρου που έκαψαν οι ναζί, για τα χωριά των Παρακαμπυλίων που κατέστρεψαν, για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους που δολοφόνησαν".


Πηγή: Εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" 


3 σχόλια:

  1. Καλημέρα Γίτσα!
    Καλές οι δικαστικές αποφάσεις,καλά τα δημοσιεύματα αλλά από κει και πέρα το επίσημο κράτος δια του υπουργείου Δικαιοσύνης κωφεύει!
    Βέβαια κυκλοφοράει και η εκδοχή ότι την εποχή της μεγάλης μετανάστευσης προς τη Γερμανία ο "εθνάρχης" Καραμανλής είχε υπογράψει διακρατική συμφωνία με την οποία ρυθμίστηκαν δια παντός οι αποζημιώσεις του Γερμανικού κράτους έναντι ενός ευτελούς τιμήματος και της υποδοχής των Ελλήνων στις φάμπρικες της Γερμανίας.
    Ετσι ίσως εξηγείται ότι δεν ιδρώνει το αυτί της Γερμανίας και η Ελλάδα σφυρίζει αδιάφορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι όπως τα λες Δημήτρη.
    Την ξέρω αυτή την συμφωνία και όπως λες κι εσύ μόνο έτσι εξηγείται η απάθεια της Γερμανίας και της Ελλάδας.
    Κατά τα άλλα το καλλιεργούν για να ασχολούμαστε και να...ελπίζουμε.
    Να 'σαι καλά!!!
    Τις καλημέρες μου.
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε τους "εθνάρχες"! Πόσα ήταν αλήθεια τα "αντισταθμιστικά οφέλη" της διακρατικής συμφωνίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com