Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Συναυλιακές ιστορίες για αγρίους από το Αγρίνιο του '79



Οι άγνωστοι Πυξ Λαξ τραγούδησαν το ’79 στο Αγρίνιο με αντάλλαγμα….κερασμένα ποτά!



Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής




Η συναυλία που οι Πυξ Λάξ θα ήθελαν να ξεχάσουν για πάντα


Ξεκινάμε με μια ιστορία φόρο τιμής στο συγκρότημα με τη μεγαλύτερη επιτυχία στα σύγχρονα χρόνια, που έχει επανασυνδεθεί και μάλιστα παίζει στο τέλος της εβδομάδας στο Καρπενήσι μαζί με Μάλαμα και Αγγελάκα στο φεστιβάλ En’ Oresi που βγαίνει από το αρχαιοελληνικό «Εν Όρεσι» δηλαδή «Στα βουνά».



Είναι τέλη της δεκαετίας του '70(!)-τέλη του '79-και το νεαρό συγκρότημα (ακριβώς μια δεκαετία πριν κυκλοφορήσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά) που προσπαθεί να γίνει γνωστό έχει μόλις δώσει μια σειρά συναυλίες στα Γιάννενα. Κατεβαίνοντας από την όμορφη πόλη μας προς την Αθήνα κάποιος προτείνει να δοκιμάσουν την τύχη τους και στο Αγρίνιο.. Ποιος ξέρει ποιος είχε την απίθανη ιδέα… Σημειωτέον ότι το γκρουπ δεν είναι μεν γνωστό αλλά είναι σε πλήρη σύνθεση.

Φτάνουν στη γνωστή τότε ντίσκο «Φάνταζυ» (για όσους θυμούνται με συγκίνηση) και ζητούν από το προσωπικό να έρθουν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη. Του λένε ότι είναι ένα καινούριο γκρουπ και θέλουν να μάθει το Αγρινιώτικο κοινό τη δουλειά τους… 
Οι διαβουλεύσεις που ακολουθούν για την αμοιβή δείχνουν ότι το γκρουπ είναι πρόθυμο να παίξει και τσάμπα με καλυμμένα τα ποτά του ασφαλώς, όπως ήταν πολύ συνηθισμένο στα χρόνια της αθωότητας. Κανένα πρόβλημα. Όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά.

Μόνο που το κοινό δεν ήταν έτοιμο για τους Πυξ Λαξ, ούτε εκείνοι για τα αδάμαστο Αγρινιώτικο κοινό. 
Το κράξιμο που έπεσε δεν ήταν τόσο αποτέλεσμα της κακής τους απόδοσης όσο ότι ήταν σύνηθες τότε στο Αγρίνιο κάποια αλάνια να αφήνουν το στίγμα τους στις ζωντανές εμφανίσεις.
Εν ολίγοις, ίσως και γιατί το κοινό δεν περίμενε ένα «πειραματικό» γκρουπ με δύσκολο τότε ύφος, ίσως και γιατί δεν ήξερε ότι έπαιζαν τσάμπα, τα «γιούααα» και τα «ζάτς» πήγαν σύννεφο(σ.σ. αμετάφραστα επιφωνήματα που αμφιβάλουμε αν απαντώνται αλλού στη χώρα). Μαζί και το διαχρονικό «τρρρρτ»(!) ή ο ήχος που κάνει το στόμα αν φυσήξει σε μια στενή τρύπα ανάμεσα στο αντίχειρα και το δείκτη που παραπέμπει σε γνωστή σωματική λειτουργία…


Περιττό, δε, να πούμε ότι άλλος προσπαθούσε να «ψαρώσει» τα μέλη του γκρουπ, ενώ γνωστός μετέπειτα μπον βιβέρ της νύχτας επίμονα προσπαθούσε να κάνει κάποιον από τους Πυξ Λαξ να πει «τι;» ή «ε;», κοινώς να ρίξει το γνωστό και ηρωϊκό Αγρινιώτικο «κολλάρισμα» της εποχής!

 Να μην τα πολυλογούμε η συναυλία κατέληξε σε τραγωδία και μετά ως εξής:
Τα τέσσερα μέλη αποκαμωμένα από αυτό που έζησαν να είναι γύρω από ένα μπουκάλι βότκα Krepkaya (για όσους θυμούνται με καυτερή πιπεριά) και να αναρωτιούνται τι συνέβη! Ήταν στο ξεκίνημά τους και είχαν ακμαίο ηθικό με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται εύκολα, αλλά δεν απέφυγαν τον πειρασμό να ρωτήσουν γνωστό στέλεχος του μαγαζιού-και αργότερα ιδιοκτήτη γνωστού μπαρ-γιατί όλα αυτά;
«Τι είχε ο κόσμος σήμερα; Γιατί έκαναν έτσι διάφοροι; Ήμασταν τόσο κακοί;» 
Για να πάρουν την καλύτερη δικαιολογία σαν απάντηση: 
«Μην κάνετε έτσι ρε παιδιά, σήμερα ήρθαν πολλοί αγρότες από τις γύρω περιοχές για χορό και πέσατε στη περίπτωση» 
Που να πεις ότι τη…μανούρα την έκαναν γνωστά τζιμάνια από την καρδιά της πόλης…


Έτσι για πρώτη και τελευταία φορά οι Πυξ Λαξ επισκέφτηκαν το Αγρίνιο και δεν ξαναπάτησαν!


Απόσπασμα από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο agrinionews
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Οι φωτογραφίες είναι από συναυλία που έδωσαν οι Ζουγανέλης-Κούτρας το 1989 στο "ΥΠΟΓΕΙΟ" club, στο Αγρίνιο.

12 σχόλια:

  1. ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΤΣΑ ΗΜΟΥΝΑ ΕΚΕΙ!!! ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ. ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΥΞ ΛΑΞ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΡΡΡΤΤΤ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΤΟΠΟ. ΚΑΙ Ο ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑΣ ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ, ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΡΧΟΤΑΝ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΡΑΒΑΓΕ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΓΕΛΑΣΑ ΑΠΟΨΕ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Ή ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ;;
    ΔΕΝ (ΗΤΑΝ Ή ΕΙΝΑΙ) ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '80 (83, 84...), ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΑ, ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ Η ΑΡΛΕΤΑ. ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΝΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ. ΟΠΟΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ "ΤΖΙΜΑΝΙΑ", ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Ο Γ. ΣΥΜΨΗΡΗΣ, ΤΗΣ ΦΩΝΑΖΕΙ: "ΤΕΛΕΙΩΝΕ!!". Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΉ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΛΟΓΗ, ΔΗΛ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΠΟΛΛΟΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ, ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΓΑΜΕΝΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απολαυστικότατο κείμενο!
    δεν θέλω να σχολιάσω τη συμπεριφορά των θαμώνων γιατί όλα είναι σχετικά.Πρέπει οι καλλιτέχνες να έχουν τον τρόπο τους απέναντι στο κοινό κι ο σεβασμός εμπνέεται δεν επιβάλλεται!
    Γίτσα χρωστάς αφιέρωμα στους δικούς μας,στο συγκρότημα των αδελφών Παπαδογιώργου.Να είσαι καλά,καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κλάμματα αναμφισβήτητα, καμία σχετικότητα δεν έχουν αυτές οι συμπεριφορές.."μανούρα", "τζιμάνια".. αυτή η πόλη δεν αλλάζει ποτέ έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως το δει κανείς. Συνήθως οι "γιούχες" κλπ, δεν είχαν να κάνουν με την ουσία (την αξία των διαφόρων καλλιτεχνών) αλλά μάλλον με μια... έντονη διάθεση "χαβαλέ" και σαρωτικής αμφισβήτησης προς τους πάντες και τα πάντα. Κάποιοι αυτό το παρατραβούσαν με αποτέλεσμα τα γνωστά ευτράπελα. Ήταν η εποχή έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. VGiorgos,
    έχεις απόλυτο δίκιο. Αναμφισβήτητα οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι ότι καλύτερο για την εικόνα της πόλης, ούτε εκφράζουν το σύνολο των ανθρώπων. Αλλά πάντα, απ' όσο εγώ θυμάμαι, υπήρχαν αυτά.
    Το κείμενο αυτό καταγράφει.

    Ευχαριστώ για την "επίσκεψη"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ζειδωρον",
    Δημήτρη, θα το κάνω το αφιέρωμα στους αδελφούς Παπαδογιώργου.
    Και έχεις δίκιο, το κείμενο είναι απολαυστικότατο. Καταγράφει μία εποχή.

    Τις καλησπέρες μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιχνηλάτη,
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ότι έτσι ήταν η εποχή, χωρίς να επικροτώ τις συγκεκριμένες αντιδράσεις.
    Ένα από τα επόμενα θέματά μου, ξέρω ότι θα σε "αγγίξει".

    Ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτά δεν ξέρω αν συμβαίνουν ακόμα στην πόλη μας, σίγουρα για χαβαλέ το κάνανε μα ίσως και από το φόβο του αγνωστου,αυτό συμβαίνει παντου όταν ο κοσμος δεν ειναι σε θεση να εκτιμαει το καλο ή το λιγοτερο καλό και σιγουρα γι αυτο δεν φταίνε τόσο οι πολίτες όσο η έλλειψη κάποιον στοιχείων που θα απέτρεπαν τέτοιες αντιδράσεις . Σίγουρα ο καλλιτεχνης επιβάλεται μα εδω μιλάμε για νεαρους ανθρώπους...και όπως ο VGiorgos ανεφερε αυτά συνέβεναν και σε πιο καταξιωμενους καλλιτεχνες ..κατι ανάλογο είχε γίνει και με το συχωρεμενο τον Παυλο το Σιδηρόπουλο που ειχε κατεβει Αγρινιο.. όταν δεν ηταν στα φόρτε του. Αυτά συμβαίνουν μαλλον και αλλου και όχι μόνο στις συναυλίες ... ο Νέος μπορει να ειναι ωραιος αλλα δυσκολα να γινει αποδεκτος .Παντως πολυ ωραιο το μπλογκ σουκαι τα θεματα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Θαλασσινή", καλώς ήρθες στην παρέα μας.
    Έχεις απόλυτο δίκιο, παντού συμβαίνουν αυτά...αν και δεν πρέπει.
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Αλήθεια, από Αγρίνιο είσαι; Δεν το ήξερα...

    Τις καλησπέρες μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πυξ λσξ δεν υπηρχαν καν το 1979, ιδρυθηκαν το 1989 και νομιζω ουτε η ντισκο φανταζυ υπηρχε. Ηρθαν στο Αγρινιο αρχες της δεκαετιας του 90. Δεν ηρθαν ακαλεστοι αλλα τους ειχε καλεσει ο διαφημηστης (Χρηστος Φαρμακης γιος του ιδιοκτητη της φαντασυ) του ραδιοφωνικου σταθμου αιτωλοακαρνανιας 103 fm ο οποιος ηταν πρωτυπος σταθμος και ανηκε στην τοτε ΚΕΔΚΕ. Δουλευα σαν ηχοληπτης τοτε στον εν λογω σταθμο και θυμαμαι σαν χθες που μας ανακοινωσε οτι θα φερει τους πυξ λαξ, μας εδωσε και 3 δισκους τους δωρεαν. Ειχα επισης την τιμη να ειμαι ο πρωτος dj στο Αγρινιο που επαιξα στο τοτε Porto την επιτυχια του δισκου <> Στην συναυλια δεν πηγα γιατι ειχα υπηρεσια στον σταθμο, απο αφηγησεις δεν θυμαμαι ομως να γινανε επεισοδια. Επισης πληρωθηκαν κανονικα ενα ποσο και δεν επαιξαν μονο για τα ποτα τους.

      Διαγραφή
  11. Επισης ειναι λαθος οτι ηρθαν εδω 10 χρονια πριν κυκλοφορησουνε την πρωτη τους δουλεια που συμφωνα με την αναρτηση ειναι το 1979. Οπως αναφερα και σε προηγουμενο σχολιο οι πυξ λαξ ιδρυθηκαν το 1989 και κυκλοφορησανε την πρωτη τους δουλεια το 1990. Απο αυτον τον δισκο ειναι το <> που παιζαμε τοτε. Οταν ηρθαν στο Αγρινιο ο δισκος ηταν ολοφρεσκος οποτε υποθετω οτι ηρθαν εδω τελη 90 η αρχες 91. Αυτα για την ιστορια. Βαγγελης Κοκοσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com