Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Ένα Ντοκουμέντο


Η επόμενη ανάρτηση σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο για την μαύρη περίοδο του Β' Παγκοσμίου πολέμου στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα για την δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας στην πόλη μας.
 

Πρόκειται για την πολυσέλιδη έκθεση-αναφορά που συνέταξε ο Διοικητής των ταγματασφαλιτών Γεώργιος Τολιόπουλος και έστειλε προς το ΓΕΣ-Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού-, στις 15 Νοεμβρίου του 1955, όπου αναφέρει λεπτομερώς τα μέλη του τάγματός του στο Αγρίνιο, τις επιχειρήσεις και τις μάχες που έγιναν στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή και φθάνει μέχρι την απελευθέρωση και παράδοση του Αγρινίου στα στρατεύματα του  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από τα Τάγματα Ασφαλείας ( πάντα βέβαια βλέποντας τα γεγονότα από την δική του μεριά).
Βρίσκεται στον όγδοο τόμο των αρχείων στην σελίδα 212,  με αριθμό εγγράφου 16.

Το ΓΕΣ έδωσε αυτά τα αρχεία στην δημοσιότητα το 1998, αλλά σύντομα τα απέσειρε (ελάχιστοι πρόλαβαν και τα πήραν, βέβαια), γιατί μέσα σ' αυτές τις αναφορές υπήρχαν ονόματα και λεπτομέρειες των γεγονότων που φυσικά εξέθεταν υπολήψεις, οικογένειες και απογόνους.

 Για τον λόγο αυτόν στα ονόματα των ταγματασφαλιτών έχω αφήσει μόνο το αρχικό του επωνύματός τους και το μικρό τους όνομα.
Μεγαλύτερη βέβαια αξία έχει το πως εξιστορεί τα γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη μας.


==============================
==============================Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com