Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (VIDEO)


                                                                               

 ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

 

.....από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ


Πατήστε πάνω για να δείτε το videohttp://www.ert-archives.gr/V3/public/page-assetview.aspx?tid=8463&tsz=0
Στον πεζογράφο, εισηγητή του συμβολισμού στην ΕΛΛΑΔΑ, ποιητή και κριτικό ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ (ΒΡΑΧΩΡΙ [ΑΓΡΙΝΙΟ], 1868-ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, 1920) αφιερώνεται το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ». 

Στο ντοκιμαντέρ γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), αλλά και του Εθνικού Διχασμού, όπως υπήρξε και ο ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ.


Ανάλυση περιεχομένου

Κεφάλαιο 02
 00:01:45:00 - 00:04:38:24 :: |Δ:00:02:53:24|
Τίτλος επεισοδίου: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ». Φωτογραφία του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ και κείμενο που παρουσιάζει τον πεζογράφο, ποιητή και κριτικό. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη διαπραγμάτευση των λογοτεχνικών αυτών ειδών από τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ, στην ένταξή του στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, στον εγκλεισμό του στα περιορισμένα πλαίσια του τόπου του, αλλά και στην επιθυμία του να ανοιχθεί σε ευρωπαϊκά πεδία. Άρθρο του ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ δημοσιευμένο στο περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» (τόμος 28, τεύχος 332 [1940]), με τίτλο «ΕΝΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ», που αφορά στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του (1920) και πλάνα από τη Marien Platz του ΜΟΝΑΧΟΥ.

Κεφάλαιο 06
 00:04:39:00 - 00:11:19:24 :: |Δ:00:06:40:24|

Ζωγραφικό πορτρέτο του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, φωτογραφία του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, κτίριο στο ΝΑΥΠΛΙΟ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις γενικότερες πολιτικές ανακατατάξεις που συνέβησαν επί πρωθυπουργίας του εκσυγχρονιστή ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, στην κατασκευή σημαντικών δημοσίων έργων, στην εσωτερική μετανάστευση και τη συγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, του πιστωτικού συστήματος και του εμπορίου, στη βελτίωση των συγκοινωνιών, στην αύξηση των ελεύθερων επαγγελμάτων, στην αντιπολιτευτική πολιτική του συντηρητικού ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΛΗΓΙΑΝΝΗ, στην ενίσχυση της πολεμικής μηχανής, στην πτώχευση του 1893 και στην ήττα της ΕΛΛΑΔΑΣ κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η αφηγήτρια συνεχίζει παραθέτοντας ότι o ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), αλλά και του Εθνικού Διχασμού. Ζωγραφικός πίνακας που εικονίζει τη διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου, πλάνα από σιδηροδρομικές γέφυρες, διαφημιστική φωτογραφία του μηχανουργείου «Η ΣΦΥΡΑ» των ΓΚΛΑΒΑΝΗ-ΚΑΖΑΖΗ που έδρευε στον ΒΟΛΟ, άλλη φωτογραφία από εσωτερικό εργοστασίου, πλάνα από φιλμ αρχείου που αποδίδουν την αγροτική ζωή της εποχής, πλάνα από σιδηροδρόμους, ελληνικά χαρτονομίσματα, φωτογραφία του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΛΗΓΙΑΝΝΗ, φιλμ αρχείου με στρατιώτες και το ανεπαρκές πολεμικό υλικό των Βαλκανικών Πολέμων, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΟ ΑΣΤΥ» που δημοσιεύει τον λόγο του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ για τον προϋπολογισμό του έτους, γελοιογραφία από το περιοδικό «ΝΕΟΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ» με θέμα την πτώχευση και την αναζήτηση δανείου από τον ΤΡΙΚΟΥΠΗ, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΟ ΑΣΤΥ» που συγκρίνει τις δύο κυριαρχούσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τέλους του 19ου αιώνα (ΤΡΙΚΟΥΠΗ και ΔΙΛΗΓΙΑΝΝΗ), πλάνα από φιλμ αρχείου από τους Βαλκανικούς Πολέμους και από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την επιστροφή του Βασιλιά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και από διαδηλώσεις στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ.

Κεφάλαιο 13
 00:11:20:00 - 00:12:06:24 :: |Δ:00:00:46:24|

Ενδεικτικό από το Γυμνάσιο Μεσολογγίου του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο ότι, παρά το συνομήλικο του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ και τον ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΜΑΛΑΚΑΣΗ, οι δύο λογοτέχνες δεν συνδέθηκαν ποτέ φιλικά, και στην περιγραφή του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ως ανθρώπου μελαγχολικού από τους λογοτέχνες που συνδέθηκαν φιλικά μαζί του (ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΥΣΗΣ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ, ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ). Φωτογραφία από το σπίτι που έζησε ο ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, άρθρο για τον ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ με τίτλο «Ο ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΙ’ ΕΜΕΙΣ», φωτογραφίες του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΥΣΗ και του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ, σκίτσο-πορτρέτο του ΠΑΥΛΟΥ ΝΙΡΒΑΝΑ.

Κεφάλαιο 14
 00:12:07:00 - 00:14:38:24 :: |Δ:00:02:31:24|

Σελίδα του βραχύβιου λογοτεχνικού περιοδικού «Η ΤΕΧΝΗ», που εξέδιδε ο ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ από τον Νοέμβριο 1898 έως τον Οκτώβριο 1899 (συνεργαζόταν με το ψευδώνυμο ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ). Η αφηγήτρια αναφέρεται στην έκδοση και οικονομική στήριξη του περιοδικού «Η ΤΕΧΝΗ» (1898)-είχε γίνει κληρονόμος μεγάλου κτήματος στα ΛΥΚΟΡΡΑΧΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ από τον θείο του-, ένα περιοδικό που, αν και μικρής διάρκειας, άσκησε μεγάλη επίδραση στους λογοτέχνες του καιρού του (συνεργάστηκε ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ) και υποστήριζε τη δημοτική, τις φιλοσοφικές ιδέες του ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΝΙΤΣΕ (FRIEDRICH NIETZSCHE) και τη μεταλαμπάδευση των ευρωπαϊκών ρευμάτων στην ελληνική λογοτεχνική πραγματικότητα, καθώς επίσης προήγαγε και την ποιητική που εκπροσωπούσε το ρεύμα του συμβολισμού. Πλάνα από την περιοχή ΛΥΚΟΡΡΑΧΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, χαρακτικό που εικονίζει το έργο του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ (διακρίνονται τα έτη γέννησης και θανάτου [1868 και 1920], ενώ κάποιος κρατά το λογοτεχνικό περιοδικό «Η ΤΕΧΝΗ» και άλλος το μυθιστόρημά του «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ»), φωτογραφία του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, εσώφυλλο ελληνικής έκδοσης του έργου του ΝΙΤΣΕ «ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑΣ» (“ALSO SPRACH ZARATHUSTRA”), σελίδα από τους «ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ» και το ποίημα του ΣΙΛΛΕΡ (CHRISTOPH FRIEDRICH VON SCHILLER) «ΕΚΤΟΡΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ» (στην έκδοση του περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» [τόμος 28, τεύχος 332, (1940)]), από τα ανέκδοτα έργα του, σε ελληνική μετάφραση.

Κεφάλαιο 16
 00:14:39:00 - 00:15:55:24 :: |Δ:00:01:16:24|

Εσώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ». Η αφηγήτρια αναφέρεται στη συνεργασία του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ με το περιοδικό «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ» (20 Ιουλίου 1901-20 Απριλίου 1902, εκδότες ο αδελφός του ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ [ΜΠΟΕΜ] και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΥΣΗΣ) και στη μετάφραση θεατρικών έργων (1902-1905) που ανεβάζουν με τους θιάσους τους ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου ΘΩΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και η ηθοποιός ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ. Τέλος, αναφέρεται στη γέννηση της κόρης του ΣΕΝΤΑΣ το 1902. Φωτογραφίες των ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ [ΜΠΟΕΜ], ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΥΣΗ, ιδιόχειρα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ σχεδιάσματα για τη μετάφραση του έργο του ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΚΡΙΛΠΑΡΤΣΕΡ (FRANZ GRILLPARZER) «ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ» («DIE AHNFRAU»), έκδοση με φωτογραφία του ΘΩΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, φωτογραφία της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ.

Κεφάλαιο 19
 00:15:56:00 - 00:17:21:24 :: |Δ:00:01:25:24|

Εσώφυλλο του περιοδικού «Ο ΝΟΥΜΑΣ», που εκδιδόταν στην ΑΘΗΝΑ. Η αφηγήτρια περιγράφει τη συνεργασία του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ με το λογοτεχνικό περιοδικό «Ο ΝΟΥΜΑΣ», δημοσιεύοντας πεζογραφήματα και κριτικά κείμενα, αλλά και με άλλα περιοδικά όπως «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ», «ΝΕΑ ΖΩΗ» Αλεξανδρείας, «Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ» κ. ά. Αναφέρει, επίσης, ότι εγκαταλείπει το ψευδώνυμο ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ και χρησιμοποιεί πλέον το πραγματικό του όνομα ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ. Φύλλα από το έντυπο «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ» και δημοσίευμα στο οποίο αναπαρίσταται η πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΙΑΣ» (1898, με το ψευδώνυμο ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ),

Κεφάλαιο 24
 00:17:22:00 - 00:29:12:14 :: |Δ:00:11:50:14|

Πανοραμικά πλάνα από το ΜΟΝΑΧΟ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην κατά την παραμονή του στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ ίδρυση μιας σοσιαλιστικής ένωσης (1909), ενώ αργότερα γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Κέντρου Αθηνών (1911), αλλά και στη μετέπειτα απογοήτευσή του από τη σοσιαλιστική πρακτική. Συνεχίζει λέγοντας ότι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ δημοσιεύει όμως άρθρα σχετικά με τον σοσιαλισμό. Φωτογραφία με τα μέλη του Β’ Συνεδρίου του ΣΕΚΕ, που αποφασίζουν τον Απρίλιο του 1920 την προσχώρησή τους στην Τρίτη Σοσιαλιστική Διεθνή και το μετονομάζουν σε ΚΚΕ, δημοσίευμα με τον τίτλο και το σήμα της εφημερίδας «Ο ΕΡΓΑΤΗΣ» του ΒΟΛΟΥ.


==============================
==============================

2 σχόλια:

 1. Χρυσούλα Σπυρέλη25 Ιουλίου 2011 - 5:13 π.μ.

  ΠΟΛΥ ΚΑΛO ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΡΒΕΛΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΑΒΕ ΤΟ 1999 ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ-ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κυρία Σπυρέλη, ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιό σας με τα στοιχεία για τον Τάκη Καρβέλη (κάτι που δεν ήξερα...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com