Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πλατεία Καραπανέικα


Οι οικογένειες των Καραπαναίων, που από αυτές πήρε το όνομά της η ομώνυμη Πλατεία, είναι απόγονοι του Κωνσταντίνου και Πέτρου Καραπάνου, δάσκαλοι στο επάγγελμα, οι οποίοι καταγόντουσαν από την Ζάβιτσα. 
Φοίτησαν στην Παλαμαία Σχολή του Μεσολογγίου. 
Ο Κωνσταντίνος Καραπάνος δίδαξε πρώτα στην Κατούνα και μετά μαζί με τον αδελφό του, στη Σχολή του Βραχωριού γύρω στο 1800, όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Αγρίνιο, αφού ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε Αγρινιώτισσα.


Εδώ ήταν η καρδιά της αγοράς του Αγρινίου.

Κάρτα από φωτογραφία του Αγρινιώτη φωτογράφου Ξυθάλη.


Στιγμιότυπα της Πλατείας.

Δεξιά διακρίνονται τα κάγκελα των δημοσίων ουρητηρίων, που ήταν κάτω από την Πλατεία.










Πίνακας που απεικονίζει την Πλατεία προπολεμικά. 
Έργο του Αγρινιώτη ζωγράφου Δημήτρη Κουτσοσπύρου.






  Παλαιότερη ανάρτηση βελτιωμένη

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα, είναι η πρώτη φορά που σου γράφω. Θέλω να σου δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αξιέπαινη δουλειά σου σχετικά με την αγαπημένη μας πόλη,το Αγρίνιο στο οποίο γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, κάναμε τις οικογένειές μας και ζούμε σ' αυτό. Να σε έχει ο Θεός καλά να συνεχίσεις την ωραία σου προσπάθεια. Σε ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου Θοδωρή, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Τα σχόλιά σας, τα μηνύματά σας, το υλικό που μου στέλνετε και η αγάπη μου για την πόλη μας είναι αυτά που μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.
    'Ολοι έχουμε υλικό φωτογραφικό και κυρίως μνήμες από το Αγρίνιο που μεγαλώσαμε και σιγά-σιγά χάνεται. Αξίζει να τα δημοσιεύσουμε όλα αυτά για να φτιάξουμε ένα μεγάλο άλμπουμ, γεμάτο αγάπη και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βάζω "υδατογραφήματα" στις φωτογραφίες και είναι ελεύθερα να αντιγραφούν απ' όλους. Γιατί αυτή η πόλη ανήκει σε όλους μας.

    Και πάλι ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα θυμαμαι και εγω τα ουρητηρια στην πλατεια Καραπανεικα. Οπως θυμαμαι και το ρεμα που διεσχιζε την πλατεια. Να εισαι καλα ρε Γιτσα...αναμνησεις...αναμνησεις...αναμνησεις!!!
    Ξερεις ποσα πραγματα θυμηθηκα με τα θεματα σου που νομιζα οτι τα εχω ξεχασει;
    Συνεχισε μην σταματησεις.
    Μπραβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α,ρε πατρίδα!
    Τα Καραπανέϊκα,όπως τα ζήσαμε στα νιάτα μας.Να 'σαι καλά ρε Γίτσα,δεν θα βαρεθώ να στο λέω πως πραγματικά ξεκουράζομαι τα βράδια ταξιδεύοντας στο παλιό Αγρίνιο.
    Μιας και οι αδελφοί Καραπάνου ήταν από τη Ζάβιτσα (σημερινό Αρχοντοχώρι) λέω να ψάξεις την ιστορία με "τ' στράτα τσ' Ζάφτσας" και τη Βασίλισα Αμαλία,έχει πολύ πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΌ POL
    Γιτσα. αναμνήσεις...αναμνησεις!!!
    Ξερεις ποσα πραγματα θυμηθηκα με τα θεματα σου που νομιζα οτι τα εχω ξεχάσει;ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ που μας τα θυμίζεις και μαθαίνουν τα παιδιά μας πως μεγαλώσαμε σε αυτό το απλό και ανθρώπινο ΑΓΡΊΝΙΟ την Πόλη μας που ο ένας έλεγε καλημέρα στον άλλο με αγάπη και ειλικρίνεια. ΘΈΛΩ να σε ρωτήσω για τον ξυλοφουρνο αν γνωρίζεις αν είναι αυτός που βρίσκεται σήμερα στην οδό ΓΡΊΒΑ ή αυτός που ήταν στην σημερινή πλατεία ΔΗΜΑΔΗ δίπλα από το παλαιό οινοπωλείο που ήταν και τα ενδύματα του ΑΝΤΩΝΙΟΥ και το παλαιό καρεκλάδικο στην πρώην Γυμναστική Εταιρία Γ.Ε.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη, "Ζείδωρον",
    την ιστορία με τον "δρόμο τς Ζάφτσας" είναι το επόμενο θέμα. Εσύ βέβαια μου έδωσες την ιδέα.
    Την καληνύχτα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. POL,
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τώρα γι αυτό που με ρωτάς, εννοείς τον φούρνο που φαίνεται σ' αυτήν την ανάρτηση;
    Στείλε μου mail στο gitsanas@gmail.com για να καταλάβω.
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Την καληνύχτα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com