Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Γ.Ε.Α (Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου)



Ένα καταπληκτικό video, από τα παιδιά του agriculture.

1991...
  ...και στο μαθητικό φεστιβάλ, στις παλιές εγκαταστάσεις της ΓΕΑ, απέναντι από τα γραφεία του ΙΚΑ, διοργανώνονται αγώνες μπάσκετ.
Στο τέλος του video και με τον τίτλο "ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ", βλέπουμε τις εγκαταστάσεις της ΓΕΑ... να κατεδαφίζονται.



Οι εγκαταστάσεις της Γ.Ε.Α



Βρισκόμαστε στο μέσον της δεκαετίας του ’40. 
Στο Αγρίνιο, όπως και σε όλες της περιοχές της Πατρίδας μας, άρχισε η ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς για να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές που άφησαν ο Πόλεμος και η Κατοχή.
Η αθλητική δραστηριότητα ενεργοποιείται και αυτή, αλλά αρχίζει και τελειώνει στο ποδόσφαιρο, άθλημα ξενόφερτο και μη ελληνικό. 
Ο δραστήριος, αρχαιολάτρης Γυμναστής Κωνσταντίνος Χειμάρρας, ο οποίος υπηρετεί στο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου -ξαναλειτουργεί πλέον στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια- ανησυχεί για την παραγκώνιση του κλασικού αθλητισμού.
Το έτος 1946 καθιερώνεται ως δεύτερη Εθνική Εορτή η 28η Οκτωβρίου 1940. 
Με την ευκαιρία του εορτασμού της εμπλουτίζει το εορταστικό της πρόγραμμα και με αγώνες Στίβου, δηλ. τρέξιμο, πήδημα, πάλη κλπ. με την επωνυμία “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ” .
Το πείραμα επαναλαμβάνεται και στον εορτασμό και της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 και στους αγώνες αυτούς δίνει την επωνυμία “ΑΓΡΙΝΙΑ”.
Παρατηρεί ότι οι αγώνες αυτοί, τα “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ” και τα “ΑΓΡΙΝΙΑ”, έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό της πόλης.
Αυτό του γίνεται αφορμή να αναπτύξει πρωτοβουλία για την ίδρυση Αθλητικού Σωματείου, το οποίο θα ασχολείται με τον κλασικό αθλητισμό, σύμφωνα με το ολυμπιακό ιδεώδες της αρχαίας εποχής. 
Την πρωτοβουλία του αυτή συμμερίζονται πολλές προσωπικότητες του Αγρινίου και τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει στην ίδρυση Συλλόγου. 


Από την ιστοσελίδα της ΓΕΑ


Το χορευτικό τμήμα της Γ.Ε.Α το 1974




2 σχόλια:

  1. Έκανα κι εγώ για κανα πεντάμηνο στη ΓΕΑ, στο μπάσκετ. Μάλλον περί το 1986. Δε μού'κανε όμως το σπορ, ήμουν του μπιλιάρδου!
    Αν θυμάμαι καλά Τσιρώνη το λέγαν τον προπονητή.
    Τώρα, στην πλατεία πού'χει γίνει αμολάω τα πιτσιρίκια μου όταν, μια φορά το χρόνο, πηγαίνω στο Αγρίνιο. Λίγο παραπάνω είναι το πατρικό της μάνας μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Στρατολάτη",
    και ποιός δεν πέρασε από το γηπεδάκι της ΓΕΑ; Άλλοι σαν θεατές σε αγώνες, άλλοι σαν μέλη, άλλοι από περιέργεια.
    Όσο για την πλατεία που έγινε εκεί, εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει.
    Θα μου πεις γούστα είναι αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα θέματά μας, καθώς και διορθώσεις ( "ουδείς αλάνθαστος...."), γράψτε μας στο gitsanas@gmail.com

Στείλτε μας και δικές σας σκέψεις, φωτογραφίες, κείμενά σας, ποιήματα στο gitsanas@gmail.com